Afdruk

Afdruk

De meest gebruikte manier voor een afdruk is de inktjetprint, over het algemeen van zeer goede kwaliteit.

Een veel minder gebruikte en kostbare techniek is lambda druk. Hiervan wordt gezegd dat de houdbaarheid 200 jaar is, naargelang het respecteren van bepaalde normen (rechtstreeks zonlicht bijvoorbeeld). Musea en dergelijke maken gebruik van deze hoogwaardige techniek.

Mijn werk

Mijn werk presenteer ik over het algemeen in het formaat 80 x 80 cm, geprint op hoogwaardig papier door inktjet technologie. Die print wordt tussen een plaat 4 mm acryl en 3 mm dibond geperst. Ook maak ik gebruik van rechtstreekse druk op metaal.

 

Wat is Acryl

Acrylaat is een doorzichtig materiaal dat over de foto wordt geplakt. Hierdoor wordt de foto goed beschermd. Acrylaatplaten zijn mooi, sterk en hebben een goede transparantie. Het materiaal is 25 keer sterker dan glas in dezelfde dikte.
De meest gehanteerde dikte is vanaf 3 mm tot 6 mm.
Hoewel het veel lichter is dan glas weegt een afmeting 80 x 80 met 4 mm acryl, inclusief 3 dibond als achterplaat, 7 kg.
Wel iets om rekening mee te houden met het kiezen van je haak. Veel draaghaken in de bouwmarkt kunnen maximaal 5 kg dragen, even een ander ekopen bij diezelfde bouwmarkt.

Acryclaat is in veel verschillende kwaliteiten beschikbaar, de meeste leveranciers die zich op de consumentenmarkt presenteren leveren kwalitatief goed acryl.

 

Wat is Dibond

Om een afdruk stevigheid te geven en deze de mogelijk te geven om op te hangen, wordt de print op een aluminiumplaat geplakt.
Dibond heeft een hogere kwaliteit dan normaal aluminium en de kans op beschadigingen is hierdoor veel kleiner. Dibond is vormvast, uv- en vochtbestendig en geschikt voor lange termijn. Een lichtgewicht sandwichplaat met uitstekende producteigenschappen, voor binnen- en buitentoepassingen. Het materiaal voor creatieve geesten technici, onbegrensde mogelijkheden voor de dromer en de praktijkman.

Wetenschappelijke uitleg

Voor de echt geïnteresseerden onder ons, de wetenschappelijke uitleg.
Dibond is een compositemateriaal bestaande uit een zwart gekleurde lichte polyethyleenkern en twee stevige externe aluminiumlagen. De aluminiumlagen zijn wit ovengelakt met polyester. Het is de ideale plaat voor een vlakke visuele communicatie.

Andere dragers

Metallic papier

Metallic papier heeft een metaalachtige glans en daardoor een exceptioneel visueel resultaat. Wanneer het licht op de foto valt, ontstaat er een 3D- effect. De drager bestaat uit een combinatie van papier en polyethyleen en is daardoor moeilijk scheurbaar.

Canvas

Canvas doek is eigenlijk een soort schilderijlinnen waarop de digitale foto wordt gedrukt. Het ziet er uit als een echt schilderij. Het doek kan worden gespannen op een spieraam. Dit is het geraamte dat achter het linnen zit en zorgt voor de stevigheid.
Als een canvas wat langer hangt is het goed om met het geheel door middel van de spie latjes te spannen.

PageLines