Boomschors moerbeiboom

Boomschors

De boomschors die wij gebruiken komt van de moerbeiboom. Deze schors komt van de moerbeiboom die groeit in Nepal en India.
Dit natuurlijk materiaal wordt gewonnen uit de Aziatische Mulberry Tree en gebleekt, zoals het al eeuwen en werd verpulverd voor gebruik door de Chinese papiermakers. Gedurende vele jaren werden in sommige landen bankbiljetten gedrukt op moerbei. Bevochtiging maakt dat je het katoen kunt manipuleren.

Zie ook dit artikel over het mulberry papier wordt gemaakt.

Moerbei-papier

Het wordt ook wel saa-paper genoemd.
800 jaar geleden ontdekte een lokale Thaise bergstam “de Nan”, dat ze van de bast van de moerbeiboom papier konden maken. Dit zonder de boom te vernietigen. De Nan noemde deze boom “saa”, een woord dat nog steeds in het Thai gebruikt wordt. De bast van de moerbeiboom wordt tot pulp gestampt en vervolgens in een met een doek bedekt raam  geplet. Het water laat men weglopen en het raamwerk wordt in de zon te drogen gelegd. Als het helemaal droog is, wordt het papier zorgvuldig van het raam gepeld. Deze fabricage is  milieu-vriendelijk, en elk stuk papier wordt individueel handgemaakt.
De saa/moerbei-papieren produkten zijn in Thailand erg populair. Ze zien er, in de verschillende kleuren, fraai uit en zijn uitermate geschikt om cadeaus in te verpakken.

PageLines